5.02.2011

Les Choristes

                                                                     
Bu film ile birlikte son izlediğim 3 film üst üste: kore, amerikan ve fransız yapımı denk geldi. hepsi altyazılı keza dublajı gerçekten sevmiyorum, seslerin orjinali: ruh, dublaj yapılınca filmin üstünde çok emanet duruyor. Kore ve Amerika üzerine bi de Fransız filmi izlemeye tırstım açıkçası ama  beni fazla etkilemiyormuş  onu anladım. Her neyse, filme gelince: "Les Choristes" konu olarak hiç yabancı olmadığımız bir film aslında, tanışıklığımız hababam sınıfı filmlerinden biraz (artık kaç tane var bilmiyorum), haylaz öğrenciler- öğrencileri anlayarak dize getiren öğretmen. bu başlıkta aynı katogorideler fakat bu film komedi değil. İşleyiş,konu da çok farklı,özgün. beni tavlayan kısım ise öğrencilerin ve özellikle müzik öğretmenin ruhsal durumlarının analiz edilebilmesiydi, gerçek öğretmenlik vasıflarını izliyorsunuz adamda. Onla birlikte sinirlenip onla  birlikte kıvanç duyuyorsunuz, bu öğretmeni oynayan adamı çok beğendim zaten çocuklarda günlük hayatta karşılaştığınız tiplemeler sanki.

Bir de tabii ki müzik.. Filmin müziklerinin etkileyici olmasının yanı sıra en çok hoşuma giden kısımlardan biri de tamamen işe yaramaz denilen ipini koparmış derecede laf dinlemez öğrencilerin dikkatlerini bir noktaya istekli bir şekilde topladıklarında neler yapabilecekleri ve bunun müzikle olması.. Öğretmen koro oluşturmak için öğrencilerin ses türlerini(bas,soprano,bariton,tenor...) tespit ederken teker teker kendi bildikleri birşeyleri söylemelerini istiyor, bu haylaz çocukların çoğu müdürleri ve kendisi de dahil olmak üzere öğretmenleri hakkında dalga amaçlı tekerlemeler söylüyorlar, adam kendisine söylenen ağır lafları yiyip"hmm soprano sola geç, kesinlikle tenor sağa geç" diyebilen bi öğretmen. Hepsinin karakterini ayrı ayrı tanıyıp ona göre muamele edebilen bir adam. filmi izlemiş olanlar için ise; "cumartesi" ayrıntısı gerçekten çok hoştu.


Öğretmenlikle ya da çocuklarla en ufak bi ilgisi olanların dahi izlemesi gereken bir filmdi bu, insana katacak birşeyler anlatıyor çünkü. Film çok akıcı, zaten 1.30 saat, hani bazen insanın canı film izlemek ister de böyle karmaşık yoğun kısacası bünyeyi zorlamayan bir film arar ya izleyecek, işte bu odur. Bu soğuk kış günlerinde gerçekten içinizi ısıtacaktır..


3 yorum:

firûze dedi ki...

zaten 130 saat izle izle bitmez valla :D:D

Leyli dedi ki...

1.30 la, görmüyon mu nktayı :D

emre dedi ki...

söyle ne kadar aldın?